Punased, hapukad ja väekad – jõhvikad on põhjamaine supermari, millel on tõestatud põletikuvastased ja antibakteriaalsed omadused. Neid hinnatakse eelkõige kuseteede infektsioonide ennetajana, kuid jõhvikad aitavad tugevdada ka südant, immuunsust ja seedimist. Marju võib kasutada värskelt, kuivatatult, pulbrina, mahla või ekstraktina. Sajad teadusuuringud on tõestanud jõhvikate bioaktiivsete ainete kasulikkust erinevates tervisevaldkondades.
Kiired faktid
- Ladinakeelne nimi: Vaccinium macrocarpon (suur jõhvikas), Vaccinium oxycoccos (harilik jõhvikas)
- Rahvapärased nimetused: Jõhvikas, kuremari, hapumari
- Kasutatavad osad: Marjad, lehed
- Kasutusvormid: Mahl, pulber, kapsel, tee, ekstrakt
- Põhitoimed: Kuseteede kaitse, antioksüdatiivne toime, südame tervis, põletikuvastane mõju

Taimest lühidalt
Päritolu: Ameerika jõhvikas pärineb Põhja-Ameerikast, Euroopa liik kasvab looduslikult Eestis ja teistes põhjamaades.
Botaaniline kuuluvus: Kanarbikuliste (Ericaceae) sugukond
Ajalugu: Jõhvikaid on kasutatud sajandeid nii toidu kui ravimina. Ameerika põliselanikud kasutasid jõhvikaid haavade raviks, palaviku alandamiseks ja lihatoitude säilitamiseks. Euroopas tunti jõhvikaid juba keskajast ning neid kasutati eelkõige neerude ja kuseteede probleemide raviks. Tänapäeval on jõhvikas üks enim uuritud marju teadusmaailmas, eriti naiste tervise kontekstis.
Põhilised kasulikud toimed
- Kuseteede tervise toetamine
Jõhvikad sisaldavad proantotsüanidiine (PACs), mis takistavad E. coli bakteritel kinnitumist kuseteede seintele. Seeläbi vähendavad nad põiepõletike riski ning sobivad eriti hästi korduvate infektsioonide ennetamiseks. - Antioksüdatiivne kaitse
Jõhvikates leidub rohkelt polüfenoole ja antotsüaane, mis aitavad neutraliseerida vabasid radikaale. See toetab keha üldist kaitsevõimet ja vähendab oksüdatiivset stressi. - Südame ja veresoonkonna toetamine
Uuringud on näidanud, et jõhvikamahla tarbimine võib langetada vererõhku, vähendada LDL-kolesterooli ja parandada veresoonte elastsust. See aitab vähendada südamehaiguste riski. - Põletikuvastane toime
Jõhvika aktiivained pärsivad põletikumediaatorite tootmist kehas, aidates leevendada kroonilisi põletikulisi seisundeid nagu artriit või metaboolne sündroom. - Toetab suu ja igemete tervist
Jõhvikas pärsib ka suuõõnes bakterite kinnitumist, ennetades seeläbi hambakattu, igemepõletikku ja halba hingeõhku.
Kasutusviisid
- Mahlana: Klassikaline viis jõhvikate tarbimiseks. Valida tuleks 100% mahl ilma lisatud suhkruta.
- Kuivatatud marjad: Sobivad snäkiks või lisandiks pudrule ja müslile.
- Pulbrina: Lisatav smuutidesse, kapslitesse või joogivette.
- Kapslites või ekstraktina: Eriti sobilik terapeutiliseks kuuriks, nt UTI ennetamiseks.
- Teena: Lehtedest või kuivatatud marjadest – toimib kergelt põletikuvastaselt ja diureetiliselt.
Võimalikud kõrvaltoimed ja ettevaatusabinõud
- Liigne kogus võib ärritada magu: Suurtes kogustes võib jõhvikamahl või -ekstrakt põhjustada maohappesuse tõusu.
- Võib mõjutada verevedeldajate toimet: Eriti varfariini (Coumadin) kasutajatel soovitatakse olla ettevaatlik.
- Allergilised reaktsioonid: Harva, kuid võimalikud inimestel, kellel on allergia muude marjade suhtes.
Seosed haigustega
- Põiepõletikud: UTI-de ennetamine ja kordumise vähendamine.
- Südamehaigused: Kolesterooli langetav ja veresooni kaitsev toime.
- Parodondi haigused: Suuõõne mikroobide tasakaalu parandamine.
- Seedetrakti häired: Võib toetada Helicobacter pylori kontrolli maos.
Retseptisoovitused
1. Jõhvikasmuuti immuunsuse tugevdamiseks
Koostisosad: 1 banaan, 100 g külmutatud jõhvikaid, 200 ml taimset piima, 1 tl mett.
Valmistamine: Blenderda kõik koostisosad ja serveeri värskelt.
2. Jõhvikatee külmetuse ajal
Koostisosad: 2 sl kuivatatud jõhvikaid, 300 ml kuuma vett, 1 tl mett, veidi ingverit.
Valmistamine: Lase tõmmata 10 minutit, kurna ja naudi soojalt.
3. Jõhvikapulbri energiapallid
Koostisosad: 1 tass datleid, 0.5 tassi mandleid, 1 sl jõhvikapulbrit, 1 sl kookosõli.
Valmistamine: Blenderda, vormi pallideks ja hoia külmkapis.
Mida tasub veel teada
- Jõhvikad on eriti tõhusad koos D-mannoosiga UTI-de ennetuses.
- Jõhvikate happelisus muudab uriini pH-taset, mis võib pärssida bakterite kasvu.
- Sobivad vegan- ja gluteenivabasse dieeti.
- Kuivatatud jõhvikate puhul kontrolli suhkrusisaldust – eelistada lisanditeta variante.
Bioaktiivsed ühendid
- Proantotsüanidiinid (PACs): Antibakteriaalne ja põletikuvastane toime.
- Antotsüaniinid: Antioksüdandid, annavad marjale sügavpunase värvuse.
- Flavonoidid: Südame- ja veresoonkonnale soodsad ühendid.
- Ursolhape: Tõestatud põletikuvastased ja antimikroobsed omadused.
Toitaineline koostis (100 g värskeid jõhvikaid)
Toitaine | Kogus | % Päevasest vajadusest (PDV) |
---|---|---|
Energia | 46 kcal | 2% |
Süsivesikud | 12.2 g | 4% |
Kiudained | 4.6 g | 18% |
C-vitamiin | 14 mg | 17% |
K-vitamiin | 5.1 µg | 6% |
Mangaan | 0.4 mg | 18% |
E-vitamiin | 1.2 mg | 8% |
Antotsüaniinid | ~200 mg | – |
KKK
Mis on jõhvikad?
Jõhvikad on hapukad marjad, mis kasvavad rabades ja soodes ning on tuntud oma antibakteriaalse ja põletikuvastase toime poolest.
Kas jõhvikad aitavad põiepõletiku vastu?
Jah, eriti ennetavalt – nad takistavad bakterite kinnitumist kuseteede seintele.
Millal on parim aeg jõhvikaid tarbida?
Ennetavalt sügisel ja talvel, aga sobivad ka igapäevaseks toidulisandiks.
Kas jõhvikamahla võib juua iga päev?
Jah, kui tegemist on magustamata 100% mahlaga ja mõõdukates kogustes.
Kas jõhvikad sobivad lastele?
Sobivad küll, eriti tee või moosina. Mõõdukus on oluline.
Kokkuvõte
Jõhvikad on tõestatud mõju ja pika kasutusajalooga põhjamaine tervisemari, millel on tugev antibakteriaalne, põletikuvastane ja südant kaitsev toime. Need sobivad eriti hästi korduvate põiepõletike, südame-veresoonkonna toetuse ja üldise immuunsuse tugevdamise eesmärgil.
Jepson, R. G., et al. (2012).
Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews
Basu, A., & Rhone, M. (2013).
Cranberries and cardiovascular disease risk factors: a review. Nutrition Reviews
McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2007).
Roles for cranberry and its bioactive constituents in human health. Advances in Nutrition
Allikad / Viited
- Jepson, R. G., et al. (2012). Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews – https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001321.pub5/full
- Basu, A., & Rhone, M. (2013). Cranberries and cardiovascular disease risk factors: a review. Nutrition Reviews – https://doi.org/10.1111/nure.12013
- McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2007). Roles for cranberry and its bioactive constituents in human health.Advances in Nutrition – https://doi.org/10.1093/jn/137.9.1865S
- USDA FoodData Central (2023) – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html
- Examine.com: Cranberry – https://examine.com/supplements/cranberry/