Skip to content

Jakooni juur – magus juurikas tervise teenistuses

    Jakoon e Yacon on Lõuna-Ameerika päritolu taim, mille mahlakas juur on looduslikult magus ja madala glükeemilise indeksiga. See sisaldab prebiootilist inuliini ja fruktooligosahhariide, toetab seedimist ning võib olla kasulik veresuhkru ja kaalulanguse kontrolli all hoidmisel. Jakoon on suurepärane alternatiiv suhkrule, eriti diabeetikutele ja keto-dieedi järgijatele.


    Kiired faktid

    • Ladinakeelne nimi: Smallanthus sonchifolius
    • Rahvapärased nimetused: jakoon, yacon, maaõun, inkade juur
    • Päritolu: Andide piirkond (Peruu, Boliivia, Ecuador)
    • Toime: prebiootiline, veresuhkrut reguleeriv, seedimist toetav
    • Vormid: värske juur, siirup, pulber, kapsel

    Jakooni juur

    Taimest lühidalt ja ajalugu

    Jakooni taim kuulub korvõieliste (Asteraceae) sugukonda ja meenutab välimuselt päevalille. Sellel on suurte lehtedega varred ja kollakad õied. Taim kasvatab mulda magusaid, mahlaseid juuri, mis meenutavad tekstuurilt õuna või pirni.

    Jakooni on kasvatatud juba inkade ajastul ja seda hinnati nii toidu kui ka ravimina. Tänapäeval kasvatatakse teda peamiselt Lõuna-Ameerikas, kuid populaarsus kasvab ka mujal maailmas, eriti terviseteadlike tarbijate seas. Jakooni mahlast valmistatud siirupit kasutatakse alternatiivina suhkrule, kuna see on madala kalorsuse ja glükeemilise mõjuga.


    Põhilised kasulikud toimed

    1. Toetab seedimist ja soolestiku tervist
      Jakoon on rikas prebiootiliste ühendite, eriti fruktooligosahhariidide poolest, mis toidavad soolestikus kasulikke baktereid. Regulaarne tarbimine võib aidata vältida kõhukinnisust ja parandada seedimist.
    2. Veresuhkru tasakaalustamine
      Tänu madalale glükeemilisele indeksile ei tõsta jakooni siirup ega pulber järsult veresuhkrut. See teeb sellest sobiva magustaja diabeetikutele ning neile, kes soovivad vältida veresuhkrukõikumisi.
    3. Kaalulangetuse tugi
      Madala kalorsuse, kõrge veesisalduse ja prebiootilise toime tõttu võib jakoon aidata kaalulangetamisel, toetades ainevahetust ja vähendades näljatunnet.
    4. Immuunsüsteemi tugi
      Terve mikrobioom tähendab ka tugevamat immuunsust. Prebiootikumid aitavad hoida immuunsüsteemi tasakaalus ning toetavad keha vastupanuvõimet infektsioonidele.
    5. Maksafunktsiooni toetamine
      Esialgsed uuringud viitavad sellele, et jakoonil võib olla kaitsev toime maksale, aidates vähendada rasvmaksaga seotud näitajaid.

    Kasutusviisid

    • Värske juurena: pestuna ja koorituna toorelt või salatis
    • Siirupina: looduslik magustaja jookides ja küpsetistes
    • Pulbrina või kapslina: toidulisandina seedimise ja ainevahetuse toetuseks
    • Kääritatuna: probiootiline jakooni tee (kombucha-sarnane)

    Võimalikud kõrvaltoimed ja ettevaatusabinõud

    Jakoon on üldiselt ohutu, kuid mõnel inimesel võib suurtes kogustes põhjustada:

    • kõhupuhitust
    • seedehäireid
    • gaase või kõhulahtisust (liigne fruktooligosahhariidide tarbimine)

    Diabeetikud peaksid jälgima annust ja veresuhkru taset, kuna mõju võib individuaalselt varieeruda.


    Seosed haigustega

    • 2. tüüpi diabeet: võib aidata veresuhkru reguleerimisel
    • Kõhukinnisus ja ärritunud soole sündroom: tänu prebiootilisele toimele
    • Rasvmaks ja kõrge kolesterool: esialgsed uuringud näitavad positiivset mõju
    • Ülekaalulisus ja metaboolne sündroom: aitab kaalu kontrolli all hoida

    Retseptisoovitused

    1. Jakooni smuuti

    • 1 värske jakooni juur
    • 1 banaan
    • 100 ml taimset piima
    • 1 tl kaneeli

    2. Jakoonisiirupi küpsised

    • 2 spl jakoonisiirupit
    • 1 tass kaerahelbeid
    • 1/2 tassi kookosjahu
    • 1 muna
    • Küpseta 180 °C juures 12–15 min

    3. Salat jakooni ja avokaadoga

    • 1 jakoon, viilutatud
    • 1 avokaado
    • värske koriander, sidrunimahl ja sool

    Mida tasub veel teada

    • Jakooni siirupit ei tohiks kuumutada kõrgel temperatuuril – see võib hävitada prebiootilised ühendid.
    • Säilitada tuleks jahedas ja pimedas kohas.
    • Jakoon on sageli segi aetud topinamburiga, kuid tegemist on eri taimedega.

    Bioaktiivsed ühendid

    • Fruktooligosahhariidid (FOS)
    • Inuliin
    • Fenoolsed ühendid
    • Antotsüaniinid (värvilistes sortides)

    Toitaineline koostis (100 g värsket jakooni)

    ToitaineKogus% päevasest vajadusest (u)
    Kalorid54 kcal~3%
    Süsivesikud12 g~4%
    Kiudained6–7 g~25%
    Valk0,3 g<1%
    Kaalium200 mg~6%
    C-vitamiin4 mg~5%

    FAQ – korduma kippuvad küsimused

    Mis on jakoon?
    Jakoon on Lõuna-Ameerika juurvili, mis meenutab maitselt pirni ja sisaldab seedimist toetavaid ühendeid.

    Kas jakoon sobib diabeetikutele?
    Jah, eriti siirupina või pulbrina – sellel on madal glükeemiline indeks.

    Kas jakoon aitab kaalust alla võtta?
    Uuringud näitavad, et prebiootilised ained võivad vähendada söögiisu ja toetada rasva ainevahetust.

    Kuidas jakooni kasutada?
    Toorelt, siirupina, pulbrina või toidulisandina. Võib lisada smuutidesse, küpsetistesse või salatitesse.

    Kas jakoonil on kõrvaltoimeid?
    Liigne tarbimine võib põhjustada gaase või seedehäireid tundlikel inimestel.


    Kokkuvõte

    Jakooni juur on magus ja kasulik taimne komponent, mis aitab toetada seedimist, reguleerida veresuhkrut ja soodustada kaalualandust. See sobib ideaalselt tervisliku toitumise toetuseks, eriti inimestele, kes soovivad vähendada suhkru tarbimist ilma maitset ohverdamata. Jakoon on hea näide sellest, kuidas iidne toit võib modernses toitumises olulise koha leida.


    Allikad / viited

    1. Genta, S., Cabrera, W., Habib, N., et al. (2009). Yacon syrup: beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans. Clinical Nutrition – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19083400/
    2. Campos, D., Chirinos, R., Barreto, O., et al. (2012). Nutritional quality of Smallanthus sonchifolius (yacon) tubers from Andean region. Food Chemistry – https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.07.092
    3. Ojansivu, I., Ferreira, C. L., Salminen, S. (2011). Yacon, a novel source of prebiotics. Agro Food Industry Hi-Tech – https://www.researchgate.net/publication/311767022

    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga