Kadaka marjad on Eesti looduse üks hinnatumaid metsasaadusi – väiksed, sinakas-mustad “marjad” (tegelikult käbid), millel on intensiivne aroom ja mitmekülgsed tervist toetavad omadused. Neid on kasutatud sajandeid toidumaitsestajana, rahvameditsiinis põletiku ja seedevaevuste leevendamiseks ning desinfitseeriva toime tõttu isegi haavahoolduses.
Kiired faktid
- Ladinakeelne nimi: Juniperus communis
- Rahvapärased nimetused Eestis: kadakamari, kadakakäbi, kadaka käbimari, metsapipar
- Botaaniline kuuluvus: küpressiliste (Cupressaceae) sugukond
- Kasutusviisid: maitseaine, tee, tinktuur, eeterlik õli
- Olulised ühendid: eeterlikud õlid (α-pineen, sabineen), flavonoidid, orgaanilised happed
- Korjeaeg Eestis: august–november (kui marjad on tumedaks küpsenud)

Taimest lühidalt
Päritolu ja levik: Kadakas on levinud kogu põhjapoolkeral, alates Skandinaavia ja Baltikumi metsadest kuni Põhja-Ameerika ja Aasia mäestikeni. Eestis kasvab ta kuivadel niitudel, liivikutel, nõlvadel ja männimetsades.
Ajalugu: Kadaka marju on kasutatud Euroopas üle 2000 aasta. Keskajal peeti kadakat kaitsetaimeks, mida riputati ukse kohale kurja peletamiseks. Rootsis ja Soomes on kadakaga suitsutatud saunu desinfitseerimiseks, Eestis on marjad olnud olulised nii ravis kui ka toidu maitsestamisel (eriti liha- ja kapsaroad).
Põhilised kasulikud toimed
- Antibakteriaalne ja antiseptiline toime
Kadaka marjad sisaldavad eeterlikke õlisid, mis takistavad bakterite ja seente kasvu. Rahvameditsiinis on kadaka teed ja tõmmist kasutatud kuseteede infektsioonide ja haavapuhastuse jaoks. - Seedimise toetamine
Kadakamari stimuleerib maomahla ja ensüümide eritumist, soodustades toidu seedimist ja vähendades gaaside teket. Sobib raskema toidu kõrvale seedimise kergendamiseks. - Diureetiline ehk vedeliku väljutamist soodustav toime
Suurendab uriinieritust, aidates vähendada turseid ja soolade kogunemist kehas. Traditsiooniliselt kasutatud neeru- ja põieprobleemide korral. - Põletikuvastane toime
Kadaka bioaktiivsed ühendid aitavad vähendada põletikumediaatoreid, mis võib toetada liigese- ja lihasvalude leevendamist. - Immuunsüsteemi tugi
Antioksüdandid kadaka marjades aitavad neutraliseerida vabu radikaale, kaitstes rakke oksüdatiivse stressi eest.
Kasutusviisid
- Tee: 1 tl purustatud marju tassi kuuma vee kohta, lasta tõmmata 10–15 minutit.
- Pulber: kuivatatud ja jahvatatud marjad toidulisandina, lisades smuutidesse või kapslitesse.
- Tinktuur: alkoholis leotatud marjad sisemiseks või väliseks kasutuseks.
- Maitsestamine: tervete või purustatud marjade lisamine hapukapsale, liharoogadele, marinaadidele.
Võimalikud kõrvaltoimed ja ettevaatusabinõud
- Suurtes kogustes võib põhjustada neerude ärritust ja vererõhu tõusu.
- Raseduse ja imetamise ajal ei soovitata kasutada.
- Neeruhaiguste korral tuleb vältida.
- Eeterlik õli on väga kontsentreeritud – kasutada ainult lahjendatult.
Seosed haigustega / mille puhul kasutatakse
- Kuseteede infektsioonid – tänu antibakteriaalsele toimele
- Seedehäired – gaasid, aeglane seedimine
- Reuma ja artriit – põletiku leevendamiseks
- Tursed – vedelikupeetuse vähendamiseks
Retseptisoovitused
1. Kadakamarja tee
- 1 tl purustatud kadakamarju
- 250 ml kuuma vett
- Lasta tõmmata 10–15 min, juua soojalt.
2. Marineeritud liha kadakaga
- Lihale lisada 10 purustatud kadakamarja, pipart, loorberilehte, soola.
- Marineerida üleöö külmkapis.
3. Kadakane hapukapsas
- Hapukapsale lisada 1 spl kadakamarju ja köömneid.
- Hautada aeglaselt, et maitsed seguneksid.
Mida tasub veel teada
Kadakamarjad valmivad 2–3 aastaga – see tähendab, et samal põõsal võivad korraga olla nii rohelised kui küpsed marjad. Korjates tuleb eelistada tumedaid, küpseid marju.
Kadaka okste kasutamine
Eestis on kadaka oksi kasutatud sajandite jooksul nii majapidamises kui ka rahvameditsiinis. Rahvapärimuse järgi suitsutati kadakaokstega eluruume, lautu ja saunu, et puhastada õhku ja peletada haigusi – see toiming oli eriti levinud kevadiste suurpuhastuste ajal. Kadaka suitsu peeti tugeva antiseptikuna, mis aitas hävitada baktereid ja viiruseid. Samuti pandi noori kadakaoksi voodite alla või ukse kohale kaitseks kurja silma ja halbade jõudude eest. Köögis on kadakaoksi kasutatud liha suitsutamiseks, andes sellele iseloomuliku aromaatse ja vaiguse maitse. Tänapäeval on kadakaokste suitsutus ja dekoratiivne kasutus taas populaarsust kogumas, eriti käsitöö- ja looduslähedase elustiili austajate seas.
Bioaktiivsed ühendid
- Eeterlikud õlid: α-pineen, sabineen, mirteen
- Flavonoidid: kvertsetiin, kemferool
- Org. happed: äädikhape, oblikhape
- Tanniinid: parkained antibakteriaalse toimega
Toitaineline koostis (100 g kuivatatud marju)
Toitaine | Kogus | % päevasest vajadusest* |
---|---|---|
Energia | 240 kcal | — |
Süsivesikud | 49 g | 18% |
Valgud | 4 g | 8% |
Rasvad | 8 g | 12% |
Kiudained | 30 g | 120% |
C-vitamiin | 35 mg | 39% |
Kaltsium | 400 mg | 40% |
Raud | 9 mg | 50% |
*%DV põhineb täiskasvanu keskmisel päevavajadusel.
FAQ
Kas kadakamarjad on ohutud?
Mõõdukalt jah, kuid suurtes kogustes võivad ärritada neere.
Kui palju võib päevas tarbida?
Tavaliselt soovitatakse mitte üle 10 marja päevas.
Kas sobib rasedatele?
Ei – kadakamari võib stimuleerida emaka kokkutõmbeid.
Kokkuvõte
Kadaka marjad on looduslik, tugeva maitse ja toimega ravim- ja maitseaine, mida Eestis on hinnatud sajandeid. Uuringud kinnitavad nende antibakteriaalset, diureetilist ja põletikuvastast toimet, kuid tarvitamisel tuleb olla mõõdukas.
Allikad / viited
- Newall, C.A., Anderson, L.A., & Phillipson, J.D. (1996). Herbal Medicines: A Guide for Health-care Professionals. Pharmaceutical Press – https://doi.org/10.4324/9780203415821
- Orav, A., et al. (2010). Essential oil composition of Juniperus communis L. from Estonia. Natural Product Research – https://doi.org/10.1080/14786410802578087
- European Medicines Agency (EMA). (2018). Juniperus communis – herbal monograph. – https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/juniperus-communis