Skip to content

Värske mädarõigas: 13 uut retsepti ja 3 napsuretsepti

    Just sügisel on mädarõika juur kõige tugevam ja ravitoimelisem! Allpool on 13 erilist retsepti, mis ühendavad rahvatraditsiooni ja tänapäevase toitumise. Lisaks ka 3 traditsioonilist napsuretsepti. Olen jaotanud need kategooriatesse: klassikalised toiduretseptidtervisesegu & loodusrohudkastmed ja marinaadidjoogid ja toonikud ning modernsed ideed.

    Mädarõika retseptid

    🥣 1. Klassikaline mädarõigas (talveks purki)

    Koostis:

    • 200 g värsket mädarõika juurt
    • 2 tl soola
    • 2 tl suhkrut
    • 1 spl sidrunimahla või äädikat
    • 50 ml keedetud ja jahutatud vett

    Valmistamine:
    Puhasta ja riivi juur peeneks (soovitavalt blenderis, et vältida silmade kipitust). Sega soola, suhkru, vee ja sidrunimahlaga. Pane steriliseeritud purkidesse ja hoia külmkapis. Säilib mitu kuud.
    👉 Sobib liha, kala, vorsti ja juurviljade kõrvale.


    🍖 2. Mädarõika-õuna lisand liha kõrvale

    Koostis:

    • 1 suurem õun
    • 2 spl riivitud mädarõigast
    • 1 tl mett
    • 1 tl äädikat
    • Näpuotsaga soola

    Valmistamine:
    Riivi õun ja sega mädarõika, meega. Lisa äädikas ja sool. Lase 15 minutit maitsestuda.
    🌿 Tasakaalustab mädarõika tulisust ning sobib eriti hästi sealiha juurde.


    🐟 3. Mädarõika-kohupiimakaste kalale

    Koostis:

    • 200 g kohupiima
    • 2 spl hapukoort
    • 1–2 tl riivitud mädarõigast
    • ½ tl soola
    • tilli või murulauku

    Valmistamine:
    Sega kõik ained ühtlaseks kastmeks.
    👉 Ideaalne valge kala, lõhe või keedukartuliga.


    🥗 4. Peedisalat mädarõikaga

    Koostis:

    • 2 keedetud peeti
    • 1 spl mädarõigast
    • 1 spl hapukoort
    • 1 tl mett
    • soola maitse järgi

    Valmistamine:
    Riivi peedid, lisa mädarõigas, mesi ja hapukoor. Sega.
    Klassika, mida Eestis söödi jõululaual juba 19. sajandil.


    🍯 5. Mädarõika-mesi immuunsuse turgutamiseks

    Koostis:

    • 2 spl värsket mädarõikapastat
    • 4 spl mett
    • 1 tl sidrunimahla

    Valmistamine:
    Sega kõik kokku ja võta 1 tl hommikuti tühja kõhuga.
    🌿 Avab hingamisteid, tugevdab immuunsust ja annab energiat.


    🍋 6. Külmetusevastane toonik

    Koostis:

    • 1 tl riivitud mädarõigast
    • 1 tl mett
    • 1 klaas sooja vett
    • 1 tl sidrunimahla

    Valmistamine:
    Sega ja joo kohe. Aitab nohu, kurguvalu ja külmetuse esimeste sümptomite korral.


    🥒 7. Mädarõika-lehtedega kurkide marineerimine

    Koostis:

    • Värsked kurgid
    • Mädarõika lehed ja juureviilud
    • Tilliõisikud, mustsõstralehed, küüslauk
    • Marinaad: 1 l vett, 2 spl soola, 1 tl suhkrut, 1 spl äädikat

    Valmistamine:
    Pane kõik purki, vala kuum marinaad peale, sule ja lase jahtuda.
    Lehed hoiavad kurgid krõmpsuna ja lisavad kergelt sinepist maitse.


    🧂 8. Mädarõika-sinepi määre

    Koostis:

    • 2 spl sinepit
    • 1 spl riivitud mädarõigast
    • 1 tl mett
    • 1 tl õunasiidriäädikat

    Valmistamine:
    Sega kõik kokku, lase paar tundi maitsestuda.
    👉 Väga hea grillroogade või võileiva kõrvale.


    🧃 9. Mädarõika-jogurtijoogike seedimisele

    Koostis:

    • 200 ml naturaalset jogurtit
    • ½ tl mädarõigast
    • Näpuots soola ja köömneid

    Valmistamine:
    Sega, lase 10 minutit seista ja joo enne sööki.
    Rahvameditsiinis kasutatud sapierituse ergutajana.


    🍵 10. Mädarõika-taimetee kevadeks (puhastav)

    Koostis:

    • ½ tl kuivatatud mädarõikajuurt (või värsket riivitud)
    • 1 tl nõgeselehti
    • 1 tl mustsõstralehti
    • 300 ml keeva vett

    Valmistamine:
    Lase tõmmata 10–15 minutit.
    Joogina puhastab organismi ja toetab neerusid.


    🧄 11. Mädarõika-petersellipesto

    Koostis:

    • 1 peotäis peterselli
    • 1 tl mädarõigast
    • 2 spl oliiviõli
    • 1 spl sidrunimahla
    • soola maitse järgi

    Valmistamine:
    Blenderda ühtlaseks pastaks.
    👉 Sobib võileivale, pastale või liha kõrvale.


    🧅 12. Mädarõika ja peedimahla segu vereringe toetuseks

    Koostis:

    • 100 ml värsket peedimahla
    • 1 tl riivitud mädarõigast
    • 1 tl õunasiidriäädikat

    Valmistamine:
    Sega ja joo väikestes kogustes enne sööki.
    Aitab ergutada vereringet ja tugevdab maksa tööd.


    🥖 13. Mädarõika-võimääre (võileivale või lihale)

    Koostis:

    • 100 g toasooja võid
    • 1 tl mädarõigast
    • Näpuots soola ja tilli

    Valmistamine:
    Sega ja säilita külmkapis.
    Tõeline vanaaja võileivamääre, mida tehti taludes sügisel, kui juured üles võeti.


    Mädarõika naps on vana eesti rahvaravim ja talvine tõmmis, mida kasutati nii külmetuse, seedimise kui vereringe ergutamiseks. Siin on 3 varianti.


    🥃 Mädarõika naps ehk mädarõika viinatõmmis

    1. Klassikaline mädarõika-viina tõmmis (tervisenaps)

    Koostis:

    • 200 ml 40–45% viina (või kodus destilleeritud piiritust, lahjendatult)
    • 1 spl riivitud värsket mädarõikajuurt
    • 1 tl mett (valikuline)
    • soovi korral tüümiani või kadakaoksi (vana talupoeglik lisand)

    Valmistamine:

    1. Puhasta ja riivi mädarõikajuur.
    2. Pane see klaaspudelisse või purki ja vala peale viin.
    3. Lase seista 5–7 päeva pimedas kohas, aeg-ajalt loksuta.
    4. Kurna läbi marli ja lisa maitseks 1 tl mett.

    Kasutamine:
    1 väikene pits (20–30 ml) enne sööki või külmetuse korral.
    🌿 Rahvameditsiinis kasutati seda „kõhu avatuna hoidmiseks“ ja vereringe ergutamiseks.


    2. Mädarõika meenaps (leebem variant)

    Koostis:

    • 0,5 l viina
    • 2–3 spl riivitud mädarõikajuurt
    • 2 spl mett
    • ½ sidruni mahl
    • soovi korral: väike tükk ingverit või kaneelikoort

    Valmistamine:

    1. Sega kõik koostisosad klaaspurki.
    2. Sulge ja hoia toatemperatuuril 7–10 päeva.
    3. Kurna läbi marli.

    Tulemus: kuldne, aromaatne, kergelt tuline, meega tasakaalustatud jook.

    Kasutamine:
    Väike pits külma või niiske ilmaga, või tilgake tee sisse kurguvalu korral.
    Rahvas nimetas seda “südame- ja hingamistee soojendajaks”.


    3. Mädarõika-jõhvikatõmmis (talvine variatsioon)

    Koostis:

    • 1 l viina
    • 1 peotäis jõhvikaid (purustatud)
    • 2 spl riivitud mädarõikajuurt
    • 2 spl mett

    Valmistamine:
    Tõmba 10 päeva, kurna ja lase veel 2–3 päeva seista.
    👉 Tulemuseks kergelt punakas, marjane ja mõnusalt terav toonik.


    ⚗️ Rahvapärimus ja kasutusviisid

    • Eesti taludes hoiti mädarõikanapsi klaaspudelis sahvris või keldris, et võtta „külma tõrjeks“.
    • Vanas vene ja saksa traditsioonis nimetati seda “horseradish vodka” – sümboliks tugevusele ja tervisele.
    • Skandinaavias joodi sarnast jooki “pepparrotssnaps” nimel, eriti jõulude ajal.

    🌿 Nipp mädarõika korjamiseks ja säilitamiseks

    • Parim korjamisaeg on septembri keskpaigast novembrini, pärast esimest öökülma.
    • Puhasta ja hoia juured niiskes liivas või külmkapi alumises sahtlis, et need ei kuivaks.
    • Riivi alati vahetult enne kasutamist, sest mädarõika eeterlikud õlid lenduvad kiiresti.

    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga